En İyi Ceviz Fidanı Hangisi ? konulu yazımızda ceviz fidanlarını kısaca tanıtarak sizler için en iyisini sizin seçmenizi ve fidanlar hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacağız. Ceviz bahçesi kurmak ve fidan yetiştirmek isteyip de konu hakkında çok az bilgisi olan müşterilerimize yardımcı olmak adına özet şekilde en iyi ceviz fidanı çeşitleri web sitemizde.

    En iyi ceviz fidanı doğru seçilmiş ceviz fidanıdır. Bulunduğunuz bölgenin coğrafya ve iklim koşullarına uygun seçilmiş, yabani, yerli, verimsiz ırktan olmayan verimli ırkla aşılanmış, aşılandığına garanti belgesi olarak mavi ve standart sertifikalı ürünler, tozlayıcısı ile satılan fidanları tercih etmek doğru fidanı seçmekten geçer. 

Ceviz Fidanı Çeşitleri

Yerli yabancı menşeli olarak 2 tür fidanlar vardır. Sizin koşullarınıza uygun, en iyi fidanı sizin seçmeniz için seçenekler;

Yabancı Ceviz Fidanları

CHANDLER: Amerikan menşeli olan ceviz fidanları verimi oldukça yüksek salkım şeklinde bol meyve veren yarı bodur bir türdür. 1200 rakıma kadar ekimi uygun görülür. Tozlayıcıları franquette, ciskodur.

FERNOR: Fransız menşeli olan fidanımız 1800 rakıma kadar dikilir ve o rakımlara rağmen bol meyve veren bir üründür.Ülkemizde en çok dikilen ceviz fidanıdır. Soğuk iklimlere elverişlidir. Tozlayıcıları fernette ve franquettedir.

PEDRO: Nadir bulunan bir tür olan Pedro sıcak ve ılıman iklimleri değil soğuk iklimleri sever. Meyve verimi yüksektir. yapı olarak geç don olaylarına karşı dayanıklıdır. Tozlayıcıları pedro, franquette, ciskodur.

Yerli Ceviz Türleri

KAMAN: Salkım şeklinde meyve veren ağaç her yıl istikrarlı şekilde  bol ürün verir. Geç don olaylarından da etkilenmez. Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelerde yetişir. Tozlayıcıları Bilecik, Şebindir.

YALOVA 1-2-3-4 : Meyveleri 15,5 gr ve 12 gr arasında alışılagelmişin dışında büyüktür. Meyveleri yağ ve protein bakından oldukça zengindir. Taze ve kuru tüketim yapılan çeşitleri vardır. Karasal ve kyı bölgelerde yetişir. Eylül sonu hasat edilir. Tozlayıcıları Yalova 1, Şebin, Bilecik, Tokat, Kaplan-86

ŞEBİN:  Kıyı şeridi hariç Ülkemizin tüm yörelerinde yetişir. Meyve verimi yüksek ve kalitelidir. Ağaç yapısı olarak çok fazla dallıdır. meyve kabukları çok incedir. geç don olaylarından etkilenmez. Tozlayıcıları; Bilecik, Yavuz-1, Şen-1 dir.

BİLECİK: Kıyı bölgesi hariç tüm bölgelerde görülür. Meyvelerinin içi iri kabukları incedir.  Yüksek ve geniş yapılı dallara sahiptir. Tozlayıcıları Yalova 3, Şebin, Yavuz 1 dir.