21 Nov
0 Yorum
1118 Görüntülenme
Ceviz fidanı dikimi basit ve kolay bir işlemdir. Ceviz ağaçları çok su tutmayan geçirgen topraklarda yetişir. Mutlaka yere dikilmelidir, saksıda gelişemez. Ceviz fidanları 3 4 yaşına kadar dikilirler. Açık köklü ceviz fidanı kasım mart ayları arasında dikilirken, Tüplü ceviz fidanları yılın 12 ayı dikilebilir.
Ceviz Fidanı Dikimi Nasıl Yapılır ?
- Dikim yapılacak alan belirlendikten sonra fidanın kök boyu ve genişliği göz önünde bulundurularak kürek veya çapayla çukur açılır. Ortalama 70-80 cm kadar açılmalıdır.
- Açılan çukur toprağı az daha kazılıp toprak gevşetilmeli ve en dip kısma eski hayvan gübresi veya kök gübresi atılmalıdır.
- Fidanımız tüplü ise fidana zarar vermede torba veya naylon çıkarılıp kökündeki toprağı dökmeden ekimi yapılır. açık köklü is açılan çukura kök boyu ve genişliği dikkat edilerek kökler aşağıya bakacak şekilde tam ortaya yerleştirilir.
- Fidanın kökleri toprak yüzeyinde kalmamalı ve aşı yeri de toprağa gömülmemelidir.
- Çukurun tam ortasına yerleştirilen fidanın kenarlarına kazılıp kenara alınan toprak dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. Köklerinde boşluk bırakılmamalıdır. Toprak seviyesine kadar doldurulmalıdır çok aşağıda yada çok yukarıda olmamalıdır.
- Dikilen fidanın toprağı ayak yardımı ile basarak sıkıştırılmalıdır.
- Fidana can suyu verilmelidir. Fidanın büyüklüğüne göre göz kararı dökebilirsiniz.
- Rüzgar alan bir alana ekilmişse veyahut fidanın boyu uzun ise yanına destek çubuğu dikilip fidana bağlayıp sabitlenmelidir.
- Mayıs ayından kışa kadar düzenli aralıklarla sulanmasını diğer aylarda da gübreleme ve bakımını ihmal etmeyiniz .
Bir Yorum Yaz