Tarıma elverişli ülkemizde yetişebilen badem meyvesi hakkında bilinmeyenleri, badem çeşitlerini ve yetişme koşullarını siz üreticilerimiz için ele aldığımız yazımızda verimli ve karlı badem fidanı yetiştirmek isteyen çiftçilerimize fidansec.com olarak tam destek sağlıyoruz.. 

Badem Nedir ve Yetişme Koşulları Nelerdir?

Badem: Ağaçta yetişen, bahar ve sonbahar aylarında hasat edilen, kuru ve çağla olarak toplanan, sofralık, un, süt, şurup, yağ, çerez olarak tüketilen bir meyvedir. Badem çok fazla alanda kullanılması, pazar değerinin yüksek olması ve çok dayanıklı bir tür olup depolanabilir. En erken çiçeklenen ve baharın ilk meyvesi çağlayı vermesi ile de bilinir. Badem kalp dostu olup içerisinde bulunan E vitamini, protein, magnezyum ve potasyum ile insan sağlığına oldukça faydalıdır. 

Ağaç özelliği: Badem ağacı boyu 6-10 metre arasında gövde odun yapısı kısadır ve -20 ila -30 derece dona dayanıklıdır. Kazık kök olup kökleri 3-5 metre derine kadar gider. Yaprakları iri olmamakla birlikte küçüktür. 1600 rakıma kadar dikilen ağaçlar 50 yıl kadar yaşar.  Kış dinlenmesi (soğuklanması) +5 in altında 4 ila 20 gün yeterlidir. Bölgeye göre değişim göstermekle birlikte en erken çiçek açan meyve ağacıdır geç don olaylarından etkilenebilir. 

İklim: Badem ağaçları nemli yerleri sevmez. Yıllık yağış 300 mm ve üzeri olan  yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklim tipinden hoşlanır.  En ideal bölge olan Akdeniz ve Ege bölgesidir. Ülkemizde doğu Karadeniz kıyısı ve yüksek rakımlı yerler hariç her yerde yetişen badem en çok Muğla ya bağlı Datça yarımadasında yetişmektedir.

Fidan dikimi yeri ve yöntemi: Badem fidanlarının ekileceği yerler hafif eğimli ve güney cepheli olmalıdır. Ekim yapılacak arazinin su tutmayan hafif derin sürek alüvyon, kumlu, kireçli veya çakıllı olmalıdır. Ağır toprakta gelişim gösteremez. Ekim yapılmadan önce derin sürülüp hayvan gübresi atılmalıdır. Kışları çok soğuk oluyorsa Mart ayında değilse Ocak ayında 6 X 6 dikim aralığıyla Kare dikim yapılmalıdır. Fidanlar 70 cm lik çukurlar açılıp dikilmelidir. 10 adet badem fidanına 1 adet tozlayıcı olacak şekilde dikilmelidir.

Badem Fidanı Çeşitleri Nelerdir ?

Bademler esas olarak 2 gruptur. Acı bademler ve Tatlı bademler 

Acı bademler: Badem yağı üretiminde kullanılan tat olarak acı, fazla yenildiğinde kişiyi zehirleyebilen türlerdir.

Tatlı bademler: Taş bademler, El bademler, Diş bademler ve Sert kabuklu bademler olarak 4 gruba ayrılır.

-İyi iç badem kırışıksız, tüysüz, dolgun ve açık renkli olmalıdır.

-Bademlerde kabuk kalınlığı arttıkça badem büyüklü düşer yani bademler kalın kabuklu olmamalıdır.

-Sert ve taş bademlerde verimlilik düşüktür.

-El ve Diş bademlerin de depolama zordur. 

-Kuş zararlarının olduğu yerlerde ince kabuklu El ve Diş bademi tercih edilmemelidir. 

Yerli Badem Çeşitleri Nelerdir ?

GÜLCAN I -- ( 101-23 )

GÜLCAN II -- ( 101-13, 300-1 )

DOKUZOĞUZ I --  ( 104-1 )

DOKUZOĞUZ II --  ( 120-1 )

HACIALİBEY -- ( 48-5 )

AKBADEM -- ( 48-2 )

Yabancı Badem Çeşitleri Nelerdir?

  1. FERRAGNES
  2. FERRADUEL
  3. TEXAS
  4. NONPAREİL
  5. Bertina
  6. NE PLUS ULTRA
  7. AVOLA
  8. CRİSTOMORTO
  9. MARCONA
  10. TUONO
  11. DRAKE
  12. D. LARGUETA
  13. GARRİGUES
  14. NİKİTSKİ
  15. PİCANTİLİ
  16. PRİMORSKİ
  17. YALTİNSKİ

SATIŞTA OLAN ÇEŞİTLERİMİZ;

FERRADUEL: Ağaç gelişimi hızlı ve yayvandır. Diş badem grubundadır. Geç çiçek açar bu nedenle don olaylarından etkilenmez. İç bademleri iri ve sert kabukludur. Her yıl meyve verir randımanı yüksektir.

Tozlayıcıları: Ferragnes ve Aİ dir. 

FERRAGNES: Diş badem grubundadır. ikiz meyve vermez. Geç çiçeklenir don olaylarından etkilenmez verimi oldukça yüksektir ve her yıl meyve verir. Cristomorto ve Ai fidanlarının melezi olarak üretilmiş olup hastalıklara karşı dirençlidir. Dallanması seyrektir. 

Tozlayıcıları: Ferraduel ve Texas tır.