Ceviz fidanlarının daha verimli ceviz ağacına dönüştürülmesine ceviz fidanı aşılama (vegetatif çoğaltma) adı verilmektedir. Aşılı ceviz fidanı iki ceviz bitkisinin profesyoneller tarafından birleştirilerek tek fidan bitkisi haline getirilmesidir. Ceviz fidanlarının aşılanması diğer meyve ağaçlarına nazaran daha zor olmakla birlikte aşıların yapılışı ve aşılama zamanları da farklıdır. Aşılama yöntemi eşinin ehli kişilerce yapılması başarı oranını artırmakla birlikte fidana zarar verilmesinin de önüne geçmektedir.
Aşılı ceviz fidanı üretimi ile amaçlanan heterazigot (çöğür) olarak gelişen aşısız ceviz türünü, verimli anaçtan alınan kalemlerle verimli çeşidin özelliklerine kavuşturmaktır.
Ceviz fidanı aşılama koşulları
Ceviz ağaçlarının aşılanmasının zor olduğundan bahsetmiştik. Sebebi ceviz ağaçlarında bulunan öz suyu olarak adlandırılan juglans maddesidir. Cevizin öz suyu aşının tutmasını zorlaştırır ve aşı kalemlerine zarar verebilir. Aşılamanın uzman kişilerce yapılması, doğru yöntemler tercih edilmesi ve uygun zamanda aşılanması verimli sonuçlar almamızı sağlar.
Aşılamaya uygun koşullardan bahsedecek olursak;
Aşılama yapılacak sıcaklık 20° ve 30° derece arasında, gece-gündüz sıcaklık farkı 10° fazla olmayan iklimlerde ve Nemli bölgelerde yapılmalıdır
Aşı kalemi alınacak ağaçlar sağlıklı ve verimli ağaç olmalıdır her hangi bir hastalık ve zararlı bulundurmamalıdır. Sağlam ağaçlarımıza zarar verebiliriz.
Kalem olarak adlandırılan aşı çubukları 2. ve 5. gözler arasında kullanılmalıdır. Verimli ağaçtan alacağımız kalem sağlıklı, dolgun, yıllık sürgün ve pişkin olursa aşının tutma oranı artar.
Kalemler (aşı çubukları) gözler uyanmadan Mart ayı sonuna kadar alınmalıdır. Kesilen kalem aşılamadan nemini korumalı ve nemli yerde tutulmalıdır.
Kullanılan ekipmanın kalitesi aşı bandının sağlamlığı, zedelemeden tek seferde kesen keskin bıçaklar tercih edilmelidir.
Aşılama zamanı
Anaç gövde ve kalemlerin dış kabuklarının en kolay ayrıldığı zamanlar aşılamanın en uygun olduğu zamanlardır. Daha basit bir yöntemle yaşadığınız bölgedeki buğdayların biçilme dönemidir. Bu Yama göz aşısı yönteminin zamanıdır Temmuz ve Ağustos ayına tekamül etmektedir. Birden çok aşılama yöntemi olduğu içinde Aralık ve Mart ayları arasında Yarma kalem aşısı için uygundur. (Fidanlarımızda tercih ettiğimiz aşılama yöntemleridir. )
Aşılama yöntemleri
Ceviz fidanlarının aşılanması için kullanılan yöntemlerin tamamını sizler için derledik. Yöntemlerin incelikleri ve aşılamanın zamanları için detaylı bilgiyi sayfamızdan alabilirsiniz..
- Yarma kalem aşısı (Aralık-Mart ayları arası)
- Yama göz aşısı (Temmuz-Ağustos ayları arası )
- Omega aşısı
- Dilcikli aşısı (2. Yılın ilkbaharında)
- Kabuk (çoban) aşısı (Nisan son haftası ve Mayıs 10'nuna kadar)
Ceviz aşılama işleminin koşullarını, zamanını ve yöntemlerini ele aldığımız yazımızda aşılı ceviz fidanı elde etmek için gerekli tüm faktörlere yer verdik. Ceviz aşılamanın yada aşılı ceviz fidanı tercih etmenin amacı daha kaliteli ve verimli sonuçlar elde etmektir. Paranızın ve çok yıllık emeklerinizin sonucu ziyan olmasın istiyorsanız aşılı ve sertifikalı aşılı ceviz fidanı tercih etmelisiniz.
Bir Yorum Yaz